czwartek, 23 kwietnia 2015

Białkowa babka

Postanowiłam upiec tę babkę, ponieważ po Wielkanocy zostało mi dużo białek.

SKŁADNIKI:
  • 7 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki + 1 łyżeczka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki oleju
  • opakowanie czerwonego kisielu (truskawkowego lub wiśniowego)
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki maku
  • 4 łyżki wody
  • masło i bułka tarta do przygotowania formy
  • czekolada kulinarna
  • polewa czekoladowo-orzechowa (kupuję taką w Lidlu w plastikowej prostokątnej foremce)


FORMA:
W przepisie, z którego korzystałam jest napisane, aby użyć formy do babki o średnicy 23 cm i wysokości 12 cm. Ja jednak upiekłam babkę w formie w kształcie serca (serce jest umieszczone w tortownicy o średnicy 24 cm), ponieważ piekłam ją z okazji rocznicy ślubu. Stąd też śmieszna dekoracja... No cóż, do mistrza cukiernictwa trochę mi brakuje ;) Wygląda to jakbym pisała nieudolnie sprayem po murze, ale może właśnie dzięki temu ma swój urok :P

PRZYGOTOWANIE:
Białka należy ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania, dodawać stopniowo cukier. Mąkę i proszek do pieczenia należy przesiać bezpośrednio do piany i wymieszać. Następnie do masy wlać olej i wodę. Ponownie wymieszać. Teraz trochę zabawy :) Ciasto trzeba podzielić na 4 równe części. Do jednej dodać łyżeczkę mąki, do drugiej opakowanie kisielu, do trzeciej kakao, a do czwartej mak. Formę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Następnie wylać po kolei ciasta: białe, czerwone, kakaowe i makowe. Babkę piec w temperaturze 180 stopni. Ja piekłam ją ok. godzinę. W przepisie, z którego korzystałam, był czas 45 minut, jednak po teście patyczkiem okazało się, że babka potrzebuje więcej czasu. Po wystudzeniu babkę można posypać cukrem pudrem. Ja jednak oblałam ją polewą czekoladową: w kąpieli wodnej rozpuściłam pół tabliczki czekolady kulinarnej, a potem dodałam do niej pół opakowania polewy czekoladowo-orzechowej. Napis wykonałam z gotowej polewy z białej czekolady.



Na zdjęciu są widoczne bezy kawowe, które przygotowała moja Teściowa. Przepis na nie pojawi się już niedługo :)
INSPIRACJA: Przyślij przepis! maj 5/2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz