środa, 29 kwietnia 2015

Kawowe bezy

Bezy, podobnie jak białkowa babka, powstały z białek pozostałych po Wielkanocnych wypiekach.

SKŁADNIKI:
Beza:
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Krem:
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • kawa rozpuszczalna
  • 2 łyżki spirytusu
  • czekoladowe kropki do dekoracji


PRZYGOTOWANIE:
Zaczynamy od przygotowania bezy: białka należy ubić na sztywno z cukrem, następnie dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Blachę trzeba wyłożyć papierem do pieczenia. Ubitą pianę nakładać na pergamin,
starając się nadać bezom kształt kół o średnicy ok. 5 cm. Do wykładania piany na pergamin można użyć rękawa cukierniczego - wtedy bezy będą miały ładniejszy kształt. Ale można także wykładać je po prostu łyżką, jak zrobiła moja Teściowa. Piekarnik należy nagrzać do temperatury 120 – 140 stopni (termoobieg) i zostawić w nim bezy ponad godzinę. Następnie należy wyłączyć piekarnik i suszyć bezy przy zamkniętych drzwiach.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie kremu. Masło należy utrzeć na puszystą masę. Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie do piany dodać żółtka i ubijać do połączenia. Do masła należy dodawać po łyżce piany z jajek i ucierać. Teraz dodajemy kawę przetartą przez sitko. Kawy dajemy tyle, żeby krem nam smakował :) Na końcu wlewamy spirytus i mieszamy.
Przed podaniem bezików nakładamy na nie krem za pomocą dekoratora lub rękawa cukierniczego i dekorujemy czekoladowymi kropkami. Zamiast kropkami można bezy udekorować oprószając je kawą mieloną.
Proporcje podane w przepisie wystarczają na dwie blaszki bezików.




INSPIRACJA: Ciasta i desery z kawą (dodatek do magazynu Przyjaciółka)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz