środa, 13 maja 2015

Ekstrakt migdałowy

Podobnie jak z ekstraktem waniliowym, trafiłam na przepis z ekstraktem migdałowym. No i postanowiłam go przygotować samodzielnie z tych samych powodów: dostępność (łatwiej kupić migdały i wódkę niż sam ekstrakt), cena (w zasadzie kupiłam migdały, bo jakkolwiek to źle nie zabrzmi - jakiś alkohol zawsze w domu jest) i satysfakcja (przecież wiadomo o co chodzi).

SKŁADNIKI:
  • 15 migdałów
  • 300 ml wódki

PRZYGOTOWANIE:
Migdały należy obrać. Aby to zrobić, trzeba je zalać na kilka minut wrzątkiem. Po odlaniu wody skórka powinna pięknie zejść. Następnie trzeba migdały osuszyć i posiekać, ale niezbyt drobno. Pokrojone migdały wrzucamy do szczelnego słoika i zalewamy wódką. Słoik wstawiamy w ciemne miejsce na kilka tygodni. Ekstraktem można co jakiś czas wstrząsnąć. W miarę upływu czasu ekstrakt będzie nabierał intensywności - kiedy stwierdzimy, że jest wystarczająco dobry - przecedzamy i usuwamy migdały.

Mój ekstrakt jeszcze nie jest przecedzony - czekam aż się dostatecznie "przegryzie" :)
 

INSPIRACJA:
http://www.cookierenka.com
http://nenechasobie.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz