sobota, 9 maja 2015

Ekstrakt waniliowy

Coraz częściej w różnych przepisach trafiam na ekstrakt waniliowy. Nie widziałam takiego w sklepach stacjonarnych, trafiłam w internetowych. No i jego cena przekonała mnie do tego, aby przygotować go samodzielnie. Przygotowanie ekstraktu jest dziecinnie proste i dużo tańsze od kupowania gotowego. Poza tym jest satysfakcjonujące - uwielbiam sięgać po własnoręcznie przygotowane "przyprawy".

SKŁADNIKI:
  • 4 laski wanilii
  • 200 ml spirytusu lub wódki



PRZYGOTOWANIE:
Laski wanilii nacinamy wzdłuż. Umieszczamy w szczelnym słoiku i zalewamy lekko podgrzanym alkoholem. Po kilku tygodniach ekstrakt jest gotowy do użycia, a termin jego przydatności wynosi kilka lat.

 
INSPIRACJA: Kuchnia Lidla

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz