poniedziałek, 8 czerwca 2015

Chrobokowe caprese



Sałatkę przygotowałam na piątkowe śniadanie - miałam w lodówce kulkę mozzarelli i postanowiłam ją zjeść w towarzystwie pomidora i oliwek.

SKŁADNIKI:
  • duży pomidor
  • kulka mozzarelli
  • oliwki zielone (użyłam ok. połowy woreczka)
  • oliwa (ok. 50 ml)
  • odrobina soku z cytryny
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • świeży tymianek (dodałam całe listeczki - nie chciało mi się siekać)
  • suszone bazylia i oregano
  • czosnek granulowany
  • kiełki słonecznika (takie akurat miałam, ale można śmiało próbować z innymi)

PRZYGOTOWANIE:
Pomidora oraz mozzarellę kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Kroimy oliwki na pół i również wrzucamy do miski. Przygotowujemy sos: oliwę doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny, ziołami i czosnkiem (wszystkiego dajemy tyle, żeby nam smakowało). Dokładnie mieszamy i kosztujemy czy dobre (to nie żart!). Jeśli tak, to polewamy sałatkę. Jeśli nie, to dodajemy to, czego nam brakuje. Na końcu posypujemy sałatkę kiełkami.

RADA:
Sałatka będzie ładniej wyglądała, jak oliwki pokroimy w plasterki. Zachęcam do używania świeżych ziół (póki co mam świeży tylko tymianek, ale bazylia powoli też rośnie).

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza