niedziela, 27 września 2015

Miks sałat z fetą, suszonymi pomidorami i prażonymi ziarenkami

 

Pewnego razu na grilla przygotowałam taką oto sałatkę. Mnie smakowała bardzo, a i goście wyglądali na zadowolonych :) 

SKŁADNIKI:
  • 2 opakowania miksu sałat
  • pół słoiczka suszonych pomidorów w oleju
  • kostka sera feta (200 g)
  • garść nasion słonecznika
  • garść pestek z dyni
  • sos winegret
PRZYGOTOWANIE:
Do miski należy wrzucić sałatę (większość gotowych miksów nie wymaga mycia, są gotowe do spożycia - ale mi się zrymowało!). Następnie pokroić suszone pomidory w... nazwijmy to niezbyt duże kwadraciki (bo w przypadku suszonych pomidorów trudno mówić o kostce) i wrzucamy do sałaty. Kolejny krok to krojenie fety, w kostkę oczywiście (aby ser nie kleił się do noża, trzeba go najpierw przesmarować oliwą lub olejem). Pokrojoną wrzucamy do miski. Teraz czas na uprażenie nasion słonecznika i dyni. Prażymy na patelni, uważając aby się nie spaliły :) Gotowe oczywiście wrzucamy do reszty składników. Przyszedł czas na najważniejsze - sos winegret. Polewamy nim sałatkę i mieszamy (ja zawsze mieszam i pewnie dlatego nie udało mi się zrobić pięknego, artystycznego zdjęcia, tylko wyszedł taki dżist).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz