Oto surówka, którą często przygotowuję do drugiego dania. Jest smaczna, łatwa w przygotowaniu i zwykle mam w domu wszystkie składniki potrzebne do jej przygotowania. Dobrze smakuje zarówno z mięsem, jak i rybą.
SKŁADNIKI:
- 4 średniej wielkości marchewki
- garść słonecznika
- ząbek czosnku
- odrobina soku z cytryny
- 1 łyżeczka chrzanu
- 2 łyżeczki majonezu
- jarzynka (przyprawa typu vegeta)
- pieprz
Umytą i obraną marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach. Do marchewki przeciskamy przez praskę czosnek i dodajemy odrobinę soku z cytryny. Następnie wsypujemy garść słonecznika (trudno mi określić ile dokładnie, więc napiszę jak zwykle - żeby smakowało; jedni lubią więcej, inni mniej) oraz dodajemy chrzan i majonez. Całość doprawiamy jarzynką i pieprzem do smaku.
INSPIRACJA: Surówka z baru wegetariańskiego Złoty Osioł (nie mam pojęcia jaki był oryginalny przepis, ale to moja próba stworzenia czegoś podobnego)
INSPIRACJA: Surówka z baru wegetariańskiego Złoty Osioł (nie mam pojęcia jaki był oryginalny przepis, ale to moja próba stworzenia czegoś podobnego)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz