poniedziałek, 21 września 2015

Surówka z marchewki i słonecznika

 

Oto surówka, którą często przygotowuję do drugiego dania. Jest smaczna, łatwa w przygotowaniu i zwykle mam w domu wszystkie składniki potrzebne do jej przygotowania. Dobrze smakuje zarówno z mięsem, jak i rybą.

SKŁADNIKI:
  • 4 średniej wielkości marchewki
  • garść słonecznika
  • ząbek czosnku
  • odrobina soku z cytryny
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 2 łyżeczki majonezu
  • jarzynka (przyprawa typu vegeta)
  • pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Umytą i obraną marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach. Do marchewki przeciskamy przez praskę czosnek i dodajemy odrobinę soku z cytryny. Następnie wsypujemy garść słonecznika (trudno mi określić ile dokładnie, więc napiszę jak zwykle - żeby smakowało; jedni lubią więcej, inni mniej) oraz dodajemy chrzan i majonez. Całość doprawiamy jarzynką i pieprzem do smaku.

 INSPIRACJA: Surówka z baru wegetariańskiego Złoty Osioł (nie mam pojęcia jaki był oryginalny przepis, ale to moja próba stworzenia czegoś podobnego)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz