środa, 11 listopada 2015

Krem grysikowy

Uwielbiam ten krem. Szczególnie w miodowniku :) Ale można go zastosować w różnych innych specjałach. Jak widać - ostatnio udekorowałam nim muffinki. Ale można nim równie dobrze przełożyć biszkopt i użyć do zrobienia tortu. Polecam :)

SKŁADNIKI:
  • 0,5 l mleka
  • 7 łyżek grysiku
  • 250 g masła
  • cukier puder (ilość według uznania)

PRZYGOTOWANIE:
Zagotowujemy mleko i wsypujemy do niego kaszę manną. Intensywnie mieszamy, gotując ok. minutę. Następnie pozostawiamy do wystygnięcia. Ucieramy masło, po czym dodajemy do niego po łyżce wystudzony grysik, wciąż miksując. Na końcu do smaku dodajemy cukier puder

RADA:
Do kremu można dodać ekstrakt dla wzbogacenia smaku. Ja dodałam ostatnio ekstrakt waniliowy. Ale może to być także jakiś dobry alkohol np. Amaretto. Wszystko zależy od tego co lubicie i komu zaserwujecie ten deser :)

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza