piątek, 4 grudnia 2015

Kotlety z krojonej piersi kurczaka z pieczarkami

 

Dawno nic nie publikowałam. Utrudnieniem były problemy z kartą pamięci w aparacie (ale z tym sobie poradziłam - zrobiłam zdjęcia telefonem, stąd gorsza jakość niestety). Druga sprawa to nowa praca, która kradnie bardzo dużo mojego czasu. Ale mam nadzieję, że wkrótce się to ustabilizuje. Do rzeczy: oto przepis na smaczne kotlety/placuszki. Jeśli macie mało mięska, a chcecie mieć z niego sporo kotlecików - oto metoda :) Smakują mojemu synkowi - to też wielki plus tego dania :)

SKŁADNIKI:
  • 50 dag piersi kurczaka
  • 50 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 jajka
  • jarzynka
  • pieprz
  • maggi
  • masło klarowane do smażenia

PRZYGOTOWANIE:
Filety z kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę. Pieczarki myjemy i kroimy (ja nie obierałam, miałam bardzo ładne, świeżutkie sztuki). Obraną cebulę drobno kroimy i szklimy na maśle klarowanym, po czym łączymy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy.


Na patelni topimy masło klarowane i nakładamy masę chochlą, formując kotleciki. Najlepiej średniej wielkości (im będą większe, tym trudniej będzie je przewrócić na drugą stronę). Smażymy do uzyskania ładnego złocistego koloru (no takiego antycznego złota ;)). Gotowe - prawda, że proste? :)


RADY:
  • Zamiast cebuli można użyć zielonej cebulki.
  • Można przyrządzić danie bez pieczarek lub zamiast pieczarek dodać paprykę (ale wtedy proponuję ją krótko podsmażyć, przed dodaniem do mięsa). Albo w ogóle zaszaleć - moja Siostra dodała mrożonego brokuła, którego wpierw rozmroziła.
  • Można też dodać do masy tarty żółty ser, wtedy będzie można ograniczyć ilość mąki ziemniaczanej, bo ser pomoże w związaniu kotlecików.
Kotleciki podałam w towarzystwie ziemniaków gotowanych na parze polanych roztopionym masełkiem z jarzynką oraz surówką z marchewki

INSPIRACJA: Obiad mojej Teściowej oraz http://poracoszjesc.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz