poniedziałek, 22 lutego 2016

Ciasto czekoladowe z... burakami

 

Tym wpisem chcę zapoczątkować nową kategorię przepisów na blogu. Interesuję się tym od dość dawna, ale dopiero niedawno kupiłam książkę na ten temat. A jest nim "Zdrowe odżywianie w chorobie nowotworowej". Od książki o takim tytule zaczynam, będę poszukiwać także kolejnych inspiracji. Ciasto, które w tej serii przedstawiam Wam jako pierwsze, jest w typie brownie - zbite, mocno czekoladowe, ciężkie. Ale od klasycznego brownie jest dużo zdrowsze i idealne by podnieść malejący poziom energii.

SKŁADNIKI:
  • 60 g oleju kokosowego (można go zastąpić masłem)
  • 250 g gorzkiej czekolady bez dodatku mleka
  • 3 łyżki ksylitolu (ja zamieniłam go na 2 łyżki cukru trzcinowego)
  • 4 jajka
  • 1 burak (ok. 150 g), ugotowany i grubo posiekany
  • 100 g mielonych migdałów
  • szczypta soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich, wyłuskanych i posiekanych (zapomniałam przygotować sobie orzechy wcześniej i zastąpiłam je na szybko łuskanym, posiekanym słonecznikiem)
  •  30 g płatków migdałów
FORMA:
W przepisie jest proponowana blacha o wymiarach 20 x 30 cm, ja użyłam kwadratowej o boku ok. 24 cm.

PRZYGOTOWANIE:
Najpierw należy przygotować składniki - ugotować i pokroić buraka, zmielić migdały (chyba że kupujemy zmielone) oraz nałupać orzechów i je posiekać. Następnie przygotowujemy formę, wykładając ją papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Do rondelka wkładamy tłuszcz i czekoladę, wsypujemy ksylitol, bądź cukier i na małym ogniu topimy. Jajka wraz z pokrojonym burakiem blendujemy na gładko. Do miski wsypujemy mielone migdały, do nich dodajemy stopioną zawartość rondelka, buraka zmiksowanego z jajkami i pozostałe składniki z wyjątkiem płatków migdałów. Wszystko dobrze mieszamy. Ciasto wylewamy do formy, po czym wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok. 20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy w formie do wystygnięcia. Moim zdaniem lepiej smakuje drugiego dnia. Gotowe ciasto można przechowywać w lodówce szczelnie zamknięte do 4 dni lub do 1 miesiąca w zamrażarce.

WARTOŚCI ZDROWOTNE:
Migdały i orzechy zwiększają zawartość białka, co pomaga wyrównać poziom cukru we krwi. Dostarczają także zdrowych tłuszczów, witamin i minerałów, w tym manganu, witaminy E, wapnia i magnezu. Buraki obfitują w składniki odżywcze chroniące przed rakiem, w tym antyutleniacze, takie jak betalainy, które jak wykazano, zmniejszają rozrost komórek guzów nowotworowych.



 


INSPIRACJA: "Zdrowe odżywianie w chorobie nowotworowej" Penny Brohn Cancer Care i Christine Bailey

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz