W Sylwestra jadłam przepyszne ciasto z jabłkami. Upiekł je mój Wujek. Od razu poprosiłam o przepis, zwłaszcza że jest takie, jak lubię - proste, pyszne, a jednocześnie robi wrażenie :)
SKŁADNIKI:
- NA CIASTO:
- 200 g mąki tortowej
- 1 jajko
- 50 g cukru
- 100 g masła
- szczypta soli
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 5 jabłek (najlepiej kwaśnych)
- tłuszcz do nasmarowania formy
- NA POLEWĘ:
- 100 g masła
- 80 g cukru
- 6 łyżek słodkiej śmietany
- 3 łyżki mąki
- 100 g płatków migdałowych
FORMA:
Tortownica o średnicy 26 cm. Ja z braku tortownicy tej wielkości - przygotowałam ciasto w formie kwadratowej o boku 23 cm. Teoretycznie wychodzi na to samo, ale ze względu na to, że inaczej kroi się i podaje ciasto z okrągłej formy, a inaczej z kwadratowej - polecam jednak okrągłą.
PRZYGOTOWANIE:
Spód tortownicy należy wyłożyć papierem do pieczenia, a brzeg nasmarować tłuszczem. Teraz zabieramy się za ciasto. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, sól, jajko i masło zagniatamy i wyrabiamy ciasto. Wykładamy nim spód formy, formując nieco wyższy brzeg i nakłuwamy ciasto widelcem. Obrane i pokrojone w małą kosteczkę jabłka wykładamy na cieście. Teraz przechodzimy do przygotowania polewy. Najpierw należy stopić masło, zestawić z ognia i dodać do niego cukier, śmietankę, mąkę i płatki migdałów. Wymieszać i wylać na jabłka. Ciasto pieczemy w temperaturze 180-200 stopni ok. 45 minut.
![]() |
To zdjęcie może nie jest mega-apetyczne, ale pokazuje jak szarlotka dzięki polewie pozostaje wilgotna :) |
INSPIRACJA: Wujek, który wziął przepis stąd: http://www.chefkoch.de/rezepte/1281061233493297/Apfelkuchen-mit-Mandelguss.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz