środa, 10 lutego 2016

Wyjątkowa szarlotka z polewą migdałową

 
W Sylwestra jadłam przepyszne ciasto z jabłkami. Upiekł je mój Wujek. Od razu poprosiłam o przepis, zwłaszcza że jest takie, jak lubię - proste, pyszne, a jednocześnie robi wrażenie :)

SKŁADNIKI:
    • NA CIASTO:
  • 200 g mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 50 g cukru
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 jabłek (najlepiej kwaśnych)
  • tłuszcz do nasmarowania formy
    • NA POLEWĘ: 
  • 100 g masła
  • 80 g cukru
  • 6 łyżek słodkiej śmietany
  • 3 łyżki mąki
  • 100 g płatków migdałowych
FORMA:
Tortownica o średnicy 26 cm. Ja z braku tortownicy tej wielkości - przygotowałam ciasto w formie kwadratowej o boku 23 cm. Teoretycznie wychodzi na to samo, ale ze względu na to, że inaczej kroi się i podaje ciasto z okrągłej formy, a inaczej z kwadratowej - polecam jednak okrągłą.

PRZYGOTOWANIE:
Spód tortownicy należy wyłożyć papierem do pieczenia, a brzeg nasmarować tłuszczem. Teraz zabieramy się za ciasto. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, sól, jajko i masło zagniatamy i wyrabiamy ciasto. Wykładamy nim spód formy, formując nieco wyższy brzeg i nakłuwamy ciasto widelcem. Obrane i pokrojone w małą kosteczkę jabłka wykładamy na cieście. Teraz przechodzimy do przygotowania polewy. Najpierw należy stopić masło, zestawić z ognia i dodać do niego cukier, śmietankę, mąkę i płatki migdałów. Wymieszać i wylać na jabłka. Ciasto pieczemy w temperaturze 180-200 stopni ok. 45 minut.




To zdjęcie może nie jest mega-apetyczne, ale pokazuje jak szarlotka dzięki polewie pozostaje wilgotna :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz