Jest to przepis, który mnie zachwycił, mimo że fanką toffi nie jestem. Może to zasługa prażonego słonecznika? W każdym razie jest przepyszne, a najlepszym dowodem na to jest fakt, że upiekłam je więcej niż jeden raz. Zresztą chyba utworzę nową kategorię na blogu: "przepisy, do których wracam". Bo jak wiadomo są takie, które powtarza się często, ale są też takie, które zrobiło się tylko raz (czy to ze względu na brak zachwytu nad nimi, czy stopień skomplikowania przepisu).
SKŁADNIKI:
- NA BISZKOPT:
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 8 łyżek cukru
- 2 łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- NA MASĘ:
- puszka masy kajmakowej
- szklanka słonecznika
- kostka masła
- 1/3 szklanki cukru
- 300 g herbatników
- POLEWA CZEKOLADOWA - polecam przepis na polewę, z którego zawsze korzystam lub zakup gotowej, jak się komuś nie chce przygotowywać :)
FORMA:
Klasyczna prostokątna blaszka - 25 x 35 cm.
PRZYGOTOWANIE:
Zaczynamy od biszkoptu: białka ubijamy z cukrem, dodajemy roztrzepane żółtka i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy suche składniki. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni. Kolejnym krokiem jest uprażenie słonecznika. Ale myliłby się ten, kto myślałby, że to takie zwykłe pitu-pitu na suchej patelni ;) Otóż słonecznik, cukier i pół kostki masła łączymy na rozgrzanej patelni, a potem wykładamy na blachę do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na jakieś 15-20 minut (temperatura 180 stopni), aż wytworzy się rumiana skorupka. Kiedy wystygnie - kruszymy ją. Następnie kajmak łączymy z resztą masła i dodajemy do tego większą część słonecznikowej skorupki. Połowę powstałej masy wykładamy na biszkopt, który można uprzednio nasączyć jakimś zacnym alkoholem ;) Na masę wykładamy warstwę herbatników, którą następnie smarujemy resztą masy. Na wierzch herbatniki i polewa czekoladowa. Zwieńczeniem naszej pracy będzie posypanie ciasta resztą skorupki słonecznikowej.
Na koniec podsumowanie warstw od dołu:
1. biszkopt
2. masa
3. herbatniki
4. masa
5. herbatniki
6. polewa
7. rozkruszona skorupka
INSPIRACJA: www.maniawypiekania.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz