wtorek, 5 maja 2020

Jak gotować quinoa?


Gdy po raz pierwszy robiłam program oczyszczający Clean9 i zaczęłam przygotowywać potrawy proponowane w książeczce do programu, był to impuls do zainteresowania się komosą ryżową czyli tajemniczo brzmiącą quinoa. Tyle że wtedy gotowałam ją wg przepisu na opakowaniu. I robiłam tak aż do poznania tego sposobu...

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • 1 i 2/3 szklanki wody
  • opcjonalnie sól
PRZYGOTOWANIE:
Komosę płuczemy na sicie. Następnie przesypujemy do garnka, zalewamy wodą, zagotowujemy. Gotujemy przez kilka minut (od 2 do 5), po czym wyłączamy kuchenkę, garnek przykrywamy, a komosę zostawiamy, by napęczniała. Gotowe!

RADA:
  • Na obiad dla dwóch dorosłych osób przygotowuję pół szklanki komosy i używam odpowiednio mniej wody.
  • Osobiście raczej unikam jej solenia (podczas oczyszczania w ogóle nie używam soli, ale nawet przy normalnej diecie staram się używać jej jak najmniej). Ale można oczywiście soli użyć - najlepiej już po ugotowaniu, wtedy nie musimy jej dużo sypać.

INSPIRACJA:
olgasmile.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz