Gdy po raz pierwszy robiłam program oczyszczający Clean9 i zaczęłam przygotowywać potrawy proponowane w książeczce do programu, był to impuls do zainteresowania się komosą ryżową czyli tajemniczo brzmiącą quinoa. Tyle że wtedy gotowałam ją wg przepisu na opakowaniu. I robiłam tak aż do poznania tego sposobu...
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka komosy ryżowej
- 1 i 2/3 szklanki wody
- opcjonalnie sól
Komosę płuczemy na sicie. Następnie przesypujemy do garnka, zalewamy wodą, zagotowujemy. Gotujemy przez kilka minut (od 2 do 5), po czym wyłączamy kuchenkę, garnek przykrywamy, a komosę zostawiamy, by napęczniała. Gotowe!
RADA:
- Na obiad dla dwóch dorosłych osób przygotowuję pół szklanki komosy i używam odpowiednio mniej wody.
- Osobiście raczej unikam jej solenia (podczas oczyszczania w ogóle nie używam soli, ale nawet przy normalnej diecie staram się używać jej jak najmniej). Ale można oczywiście soli użyć - najlepiej już po ugotowaniu, wtedy nie musimy jej dużo sypać.
INSPIRACJA:
olgasmile.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz