Szukałam prostego przepisu na deser, który będę mogła przygotować w foremce w kształcie serca na rocznicę ślubu mojej Siostry.
SKŁADNIKI:
- opakowanie biszkoptów (100 g); może też być samodzielnie upieczony biszkopt (już niedługo na blogu pojawi się przepis na biszkopt mojej Teściowej)
- 3 jajka
- 1 kg bananów
- kostka masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3/4 szklanki cukru
- 2 galaretki cytrynowe
- galaretka wiśniowa
- puszka brzoskwiń
- sok z cytryny rozcieńczony wodą (niewielka ilość - będzie potrzebny do nasączenia biszkoptów)
FORMA:
Wszystkiego wyszło na tyle dużo, że oprócz formy w kształcie serca, która mieści się w tortownicy o średnicy 24 cm, wypełniłam drugą formę o podobnej średnicy z kominem (jeśli znacie akcesoria marki Tupperware - chodzi o Lilianę z kominem). Serce zabezpieczyłam folią spożywczą (żeby masa nie ściemniała przy kontakcie z formą), natomiast drugą formę przesmarowałam olejem, żeby ułatwić sobie późniejsze wyjmowanie deseru.
PRZYGOTOWANIE:
W drugiej formie, o której pisałam, trzeba odwrócić kolejność wykładania składników. Najpierw należy ułożyć brzoskwinie i zalać galaretką. Kiedy galaretka stężeje - wylewamy masę białkową, a następnie bananową. Na końcu trzeba ułożyć biszkopty i przykryć Lilianę pokrywką. Wstawić do lodówki. Kiedy deser stężeje należy go ostrożnie wyjąć (ułatwi to, jak pisałam, wcześniejsze przesmarowanie pojemnika olejem, ale można dodatkowo opłukać go ciepłą wodą - Liliana jest szczelna, więc deser nie zaleje się wodą).
Deser w Lilianie |
INSPIRACJA: Ciasta z owocami & desery Naj poleca 7/2007
Pyszne ciasto! Kiedyś siostra przygotowała mi takie na rocznicę ślubu i był to piękny prezent! :) mniam, mniam... ślinka cieknie... :)
OdpowiedzUsuńNie oszukujmy się - to było dokładnie to ciasto ;) I co prawda to prawda - zniknęło bardzo szybko :)
Usuń