sobota, 16 maja 2015

Pasta jajeczna

Bardzo lubię pastę jajeczną, którą często na piątki przygotowywała moja Mama. Oto przepis na nią, choć dodałam do przepisu coś od siebie :)

SKŁADNIKI:
  • 7 jaj ugotowanych na twardo
  • łyżka majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy (używam zwykle sarepskiej)
  • łyżeczka masła
  • 2 łyżki posiekanych kiełków
  • sól
  • biały pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Ugotowane jajka ścieramy na tarce o małych oczkach. Następnie dodajemy majonez, musztardę, miękkie masło i mieszamy/ucieramy widelcem. Teraz kolej na kiełki - to jest właśnie to, co dodałam do przepisu od siebie. Mam akurat kiełki brokuła i lucerny, i dałam po łyżce jednych i drugich posiekanych. Niedawno zaczęłam swoją przygodę z kiełkami i używam tych o łagodniejszym smaku ze względu na to, że jeszcze karmię córeczkę. Jednak zachęcam do dodania pikantniejszych: rzodkiewki lub pora. Dodadzą paście bardziej wyrazistego smaku. Na końcu doprawiamy pastę solą i białym pieprzem. Jestem zwolenniczką używania tego świeżo mielonego - jego aromat jest o niebo lepszy od kupionego już zmielonego.


P.S. Moja Mama mówi, że 7 jaj to dużo, więc muszę napisać, że te akurat były małe. Mama mówi także, żeby dać więcej majonezu. Proponuję, aby dać tyle, żeby smakowało :) Mnie smakowało akurat tak :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz