W tym roku pierwszy raz zaprawiałam czereśnie. No i oprócz dżemu popełniłam syrop z czereśni. Pycha!
SKŁADNIKI:
- 1 kg umytych i wydrylowanych czereśni
- 650 ml wrzątku
- 500 g cukru
- sok wyciśnięty z jednej średniej wielkości cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Umyte, oczyszczone i wydrylowane czereśnie razem z sokiem, który wypłynął podczas drylowania (porada na temat drylowania jest tutaj), umieszczamy w garnku. Zalewamy je wrzątkiem i doprowadzamy do zagotowania. Jak tylko woda zawrze - ściągamy garnek z pieca. Przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin (ja odstawiłam na całą noc, bo zabrałam się za robienie syropu późnym wieczorem). Następnie na sicie wyłożonym gazą przecedzamy owoce. Można je lekko wycisnąć, ale trzeba to zrobić delikatnie, aby sok nie zrobił się mętny. Dodajemy sok z cytryny, który również warto przecedzić przez gazę (stoimy na straży klarowności syropu, a jakże!), oraz cukier. Całość zagotowujemy i gotujemy przez kilka minut. Ściągamy szumowiny, jeśli się pojawiły, po czym wlewamy syrop do wyparzonych szczelnych butelek (użyłam takich po piwie Grolsch). Z 1 kg owoców powinno wyjść ok. 1,3 l syropu. Ja syrop robiłam po raz pierwszy, więc nie sprawdziłam jego trwałości osobiście. Ale według informacji, które krążą w sieci, w ciemnym i chłodnym miejscu szczelnie zamknięty może stać 6 miesięcy. A po otwarciu oczywiście należy przechowywać go w lodówce. Gwarantuję, że jak już zostanie otwarty, to nie będzie miał szansy się zepsuć, bo jest tak smaczny, że szybko zostanie wypity :)
RADA:
- Można dać mniejszą ilość wody - wtedy syrop będzie bardziej gęsty i esencjonalny. Kiedy będę robiła syrop ponownie, użyję 500 ml wody na 1 kg owoców.
- Z czereśni, które zostały można ugotować kompot (tak na już do wypicia), aby nic się nie zmarnowało :)
Syrop w czystej postaci |
Syrop rozcieńczony wodą niegazowaną |
http://stokolorowkuchni.blox.pl
http://www.beawkuchni.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz