poniedziałek, 6 lipca 2015

Pasta śledziowo pomidorowa

Bardzo lubię różnego rodzaju pasty kanapkowe. Najczęściej przyrządzam je na piątek, bo wtedy nie jadam mięsa, a moje pasty są zazwyczaj bezmięsne. Oprócz tego pasty świetnie sprawdzają się na imprezach. Są zwykle łatwe i szybkie do przygotowania, a nawet można je przyrządzić wcześniej i nic nie stracą na smaku do czasu podania ich gościom.

SKŁADNIKI:
  • puszka makreli lub śledzi w sosie pomidorowym
  • opakowanie serka topionego złoty emmentaler (100 g)
  • ogórki konserwowe (ja użyłam 4 malutkich)
  • przyprawy do smaku (pieprz, chili, sól)
PRZYGOTOWANIE:
Śledzia wyjmujemy z puszki i razem z sosem umieszczamy w miseczce. Rozgniatamy widelcem. Następnie dodajemy serek topiony i łączymy ze śledziem, rozcierając widelcem. Siekamy ogórki konserwowe i wrzucamy do pasty. Na końcu do smaku przyprawiamy odrobiną soli, pieprzem i chili. Wszystko mieszamy widelcem i gotowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz