SKŁADNIKI:
- CIASTKA JASNE:
- 60 g zimnego masła
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 75 g mąki pszennej
- kilka kropli ekstraktu waniliowego
- CIASTKA KAKAOWE:
- 60 g zimnego masła
- 2,5 łyżki cukru pudru
- 60 g mąki pszennej
- 15 g kakao
- kilka kropli ekstraktu waniliowego
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki łączymy i szybko zagniatamy ciasto (oczywiście wersję jasną i ciemną osobno). Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą lub wrzucamy do woreczka i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki formujemy z niego małe kulki (mniejsze od orzecha włoskiego), układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (niezbyt blisko siebie, bo troszkę się rozlewają podczas pieczenia) i spłaszczamy widelcem (dzięki czemu mają ładny wzorek). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 15 minut. Trzeba je jednak obserwować, bo w zależności od piekarnika być może trzeba będzie nieco skrócić czas pieczenia (np. moje ciasteczka, które były w tyle piekarnika były już zbyt przyrumienione po tym czasie). Z podanych proporcji powinno wyjść ok. 20-30 ciasteczek.
RADA:
Do ciasteczek można dodać ekstrakt inny niż waniliowy, np. migdałowy albo inną przyprawę np. cynamon.
INSPIRACJA:
www.mojewypieki.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz