poniedziałek, 10 września 2018

Masło nie tylko maślane


Jak sprawić by masło było nie tylko maślane? Dodać kilka fajnych składników i cieszyć się nowym smakiem. Sezon grillowy dobiega końca, ale przepisy te można wykorzystywać przez cały rok w różnych kulinarnych sytuacjach :)

MASEŁKO CZOSNKOWE

SKŁADNIKI:

  • miękkie masło
  • przyprawa warzywna typu vegeta
  • czosnek
PRZYGOTOWANIE:
Ilość składników oczywiście zależy od tego, ile chcemy otrzymać masełka. Proporcje w sumie również zależą od indywidualnych upodobań. Ja na ostatnią plenerową imprezę w tym sezonie (na 12 dorosłych osób oraz 5 dzieci) osełkę 300 g podzieliłam na dwie części i zrobiłam dwa różne smaki masełka. Zatem na 150 g masła dałam może pół łyżeczki vegety i chyba ze 2 ząbki czosnku. Sama nie jestem pewna, bo sypię "na oko", po czym kosztuję czy mi smakuje :) Czyli po kolei:
1. miękkie masło daję do miseczki
2. przyprawiam vegetą i dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek
3. rozcieram wszystko widelcem


MASEŁKO POMIDOROWO-ZIOŁOWE

SKŁADNIKI:
  • miękkie masło
  • maggi
  • vegeta
  • koncentrat pomidorowy
  • ulubione suszone zioła
PRZYGOTOWANIE:
Podobnie jak wyżej - proporcje zależą od Ciebie :) Podzielę się jednak moimi: na 150 g masła dałam szczyptę vegety, kilka (no może kilkanaście) kropel maggi, 2 konkretne łyżeczki koncentratu pomidorowego, po 1/4 łyżeczki suszonej bazylii, oregano, tymianku. To masełko również rozcierałam widelcem w miseczce. Jest zdecydowanie trudniejsze do dokładnego wymieszania, ale warto :) 


PORADY:
Masełko dobrze smakuje po prostu rozsmarowane na pieczywie, nie tylko do grilla, ale nawet do zwykłej kanapki, która dzięki masełku przestaje być zwykłą kanapką :) Dobrze smakuje także na ciepłym, chrupiącym toście. Genialnie smakuje w połączeniu z kartoflem z ogniska (zwłaszcza pomidorowo-ziołowe), ale pewnie z kartofelkiem ugotowanym w mundurku też się sprawdzi. 

Smakuj i wymyślaj własne przepisy. Baw się w kuchni. Podziel się w komentarzu swoim doświadczeniem ze smakowymi masełkami :)

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Oj, nie zauważyłam wcześniej komentarza... :( Bardzo dziękuję za komplement, bo tak to odebrałam ;) Masełka są naprawdę świetnym dodatkiem nie tylko do grillowanych potraw, podawałam je także na imprezie jako element zimnej płyty.

      Usuń