czwartek, 22 sierpnia 2019

Ekspresowy majonez


Robię sałatkę. Wszystko pokrojone, sięgam do lodówki po majonez. I... truchleję! Nie ma majonezu! Nie miała baba majonezu, to se ukręciła :) Zapraszam do wypróbowania błyskawicznego, smacznego majonezu, który można spożywać "tak o!" lub wykorzystać jako bazę do sosów sałatkowych.

SKŁADNIKI: 
  • 0,5 l oleju (rzepakowy lub słonecznikowy)
  • 1 jajko
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka musztardy
  • kopiasta łyżeczka cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE:
Ponieważ jajko w majonezie pozostaje surowe, proponuję rozpocząć od jego sparzenia. Następnie wbijamy je do miski, wlewamy cytrynę, dodajemy musztardę, cukier i sól. Wszystko dokładnie miksujemy. Następnie wlewamy 1/4 porcji oleju i ponownie dokładnie miksujemy. Potem dodajemy kolejną część oleju i miksujemy, i tak do wykończenia oleju. Majonez w tym czasie ładnie gęstnieje. Smacznego!


INSPIRACJA: wielkiezarcie.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz